Hírek

A horgászat szabályozásának legfontosabb változásai 2014-ben!

tovább…

2014 január 31-ig érvényes az állami horgászjegy!
A 2014-es állami horgászjegyek nem készültek el!

Megnyugodhatnak a horgászok, a Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint módosításra került a törvény 74. §-ának 6. pontja, hogy az állami horgászjegy lejártáig, azaz december 31. érvényes. Ehelyett a következő rendelkezés lépett életbe. A törvény hatálybalépése előtt megváltott – a halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény szerinti – állami halászjegy, állami horgászjegy, halász területi engedély, fogási napló, továbbá kiadott éves kutatási engedély 2014. január 31-ig érvényes.

A HOFESZ 2013 évre kiadott éves területi engedélyei
A kiadott éves területi engedélyek 2014. január 31.-ig érvényesek.
Gyerekjegy – Gaja-patak, Sárvíz-malomcsatorna – Duna – Palotaváros – Pátka – Fehérvárcsurgó
2014. évi területi engedély csak az új állami horgászjeggyel együtt váltható!

Nem emelkednek jövőre a balatoni horgászjegyárak

A költségek növekedése ellenére jövőre sem emelkednek a három éve változatlan balatoni horgászjegyárak – közölte Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója csütörtöki siófoki sajtótájékoztatóján.

A mintegy 40 ezresre becsült balatoni horgásztársadalomnak 10 százalékkal megnövelt pontytelepítéssel is kedvez a társaság: az idei évre előirányzott 300 tonna helyett 330 tonna két-három nyaras pontyot telepítenek a tóba az év végéig – tette hozzá.

A vezérigazgató elmondta, hogy mindezek fedezetét az angolnafogásokból fakadó bevételek adják. A Sió-zsilipnél elhelyezett angolna-csapda zsákmánya a vízeresztésektől függ, ezért minden évben esetleges, így nem lehetett előre tervezni a cég költségvetésébe.

Hozzátette, hogy a cég azért is szeretne kedvezni a horgászoknak, mert ellensúlyozni akarja azokat a szigorításokat, amelyek a szeptemberben életbe lépett halgazdálkodási törvény november közepén napvilágot látó végrehajtási rendeletében várhatóak. Füstös Gábor példaként említette, hogy a tervek szerint nemcsak alsó, hanem felső méretkorlátozás is lesz a kifogott halaknál, illetve az eddiginél több halfaj horgászatában várható tilalmi időszak bevezetése. Megjegyezte, hogy a változások közül többel nem ért egyet szakmailag, egyebek közt azért, mert azokat nem előzte meg semmiféle tudományos kutatás, és mert megbonthatják a tó ökológiai rendszerét.

A balatoni horgászjegyeknél egyetlen, leginkább a helyi horgászoknak kedvező változást vezetnek be: a Nyugati-övcsatorna területi engedélye jövő évtől érvényes lesz a Kis-Balaton horgászható területére és a Fonyódi-árokra is. Változás lesz az is, hogy a január végéig kapható akciós jegyeket vásárlóknak az állam által kibocsátott fogási napló mellett a balatoni fogási naplót is vezetniük kell. Erre azért van szükség, hogy a balatoni fogási eredményekről a víz kezelője közvetlenül kapjon adatokat a sikeres halgazdálkodás érdekében.

Az idei halgazdálkodási terv szerint a ponty mellett 60 ezer egynyaras süllőt, 250 ezer előnevelt csukát, valamint kétezer növendék compót is telepítenek a tóba, ezek egy része már tavasszal vízbe került. Újdonságnak számít, hogy az idén az őshonos ragadozóhalak állományát is gyarapítják balin, sügér és harcsa kihelyezésével.

A sajtótájékoztatón Havranek Mihály halőrzési és vagyonvédelmi vezető elmondta, hogy a törvényi szigorításoknak is köszönhetően az idén több orvhalászt fogtak a vízirendészettel együtt, mint a korábbi években, és nőtt a horgászati szabályok megsértése miatt indított eljárások száma is. A halőrök eddig 207 feljelentést tettek a halászati, halgazdálkodási törvény megsértése miatt, a horgászrendi szabályok megsértése okán 82 esetben jártak el, orvhalászaton 26 embert értek tetten, és összesen 5500 méternyi orvhalász hálót gyűjtöttek be.

Szó esett a kormoránokról is, amelyek egyre nagyobb problémát jelentenek a Balaton és a térség halastavainak halgazdálkodásában. Az ezres nagyságúra is felduzzadó madárrajok a becslések szerint naponta 400-500 kilogramm halat, főként süllőt és gardát zsákmányolnak a vizekből. A környezetvédelmi felügyelőség évente 200-200 kormorán kilövését engedélyezi a cég két tógazdaságánál, de kérdés, hogy ez elegendő lesz-e a jövőben, mivel a madarak száma évek óta egyre nő a térségben. A társaság kérvényezi az illetékes hatóságnál, hogy a Balatonon is lehessen gyéríteni a jövőben a kormoráncsapatokat – hangzott el a sajtótájékoztatón.

MTI

Horgászszervezetek kezelésébe kerülhetnek a természetes vizek

Az állam átadná a természetes vizek kezelését a horgászszervezeteknek annak érdekében, hogy azokon horgászati célú halgazdálkodás folyjon – közölte Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója szerdán az MTI-vel.

Nyitrai Zsolt beszámolt arról, hogy a párt igazgatósága – amely a Fidesz, a kormány és civil szervezetek, illetve társadalmi csoportok között közvetít – konzultációt kezdeményezett a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz), hogy meghallgassák tapasztalataikat a szeptember óta hatályos, új halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényről.

Hangsúlyozta, a Fidesz fontosnak tartja, hogy a törvényhez készülő végrehajtási rendelet is a jogalkotó szándékát tükrözze: a halak élőhelyének védelmét, a halállomány természetes megújítását, valamint a horgászturizmus fejlesztését.

Az igazgató közölte: a tervek szerint horgászati célú halgazdálkodás lesz a természetes vizeken, „ez azt jelenti, hogy a természetes vizek kezelője az állam, de ezeknek a kezelését át fogja adni horgászszervezeteknek”. Az elképzelés kedvező fogadtatásra talált a Mohosznál – tette hozzá.

Szabó Imre, a mintegy 350 ezer tagot számláló Mohosz elnöke felidézte, hogy a két éve tartó konzultációkon és az elfogadott törvényben is megnyilvánult a kormány fogékonysága a horgásztársadalom felvetései iránt. Mint mondta, már a törvény is kijelölte azt a célt, hogy a természetes vizeket a horgászok kezelésébe kell adni, és hogy a kereskedelmi célú halászatot – az állományfenntartó vagy a tudományos célú halászaton kívül -, amennyire lehet, vissza kell szorítani. A szövetség örül, hogy a jogalkotó a végrehajtási rendelet kidolgozásakor is odafigyel, hogy ne vesszenek el ezek a szempontok – tette hozzá.

Forrás:horgasz.hu

Indul a SZÁK Program!

Az állami horgászjegyet nyilvántartó és kiadását engedélyező „SZÁK” program januártól elindul. Az állami horgászjegyet forgalmazók eldönthetik, hogy 2013. év első félévében a programot online vagy offline módon használják. Ez átmenetileg könnyebbség a jegyet forgalmazó szövetségek és egyesületek részére. Mindezt az tette lehetővé, hogy a szövetségek álláspontja alapján a MOHOSZ a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) felé is írásban jelezte, hogy a január 1-ével történő online programhasználat, tényleges adatbázis és begyakorlott programkezelés nélkül gondokat okozhat a horgászok kiszolgálásában, növelheti az ügyfelek várakozási idejét.

A minisztériumok megfontolták és elfogadták az országos szövetség részletes észrevételeit és a VM javaslatára a KIM úgy döntött, hogy januárban még nem írja elő a SZÁK program kötelező használatát, így egy átmeneti időszak lesz, mely offline módon lehetővé teszi a program adatbázisának építését. Várhatóan július 1-től viszont az összes állami jegy forgalmazónak már kötelező lesz a program online módú használata. Több forgalmazó szövetség és egyesületei már előzetesen jól felkészültek a program használatára, így ők megkezdhetik, megkezdik a horgászjegyek ilyen jellegű forgalmazását. Ezt a megyei halászati hatóságok a forgalmazási díjban foglalt ösztönzéssel is segítik.

A horgászokat, a horgászati okmányok megújítóit, kiváltóit a forgalmazás módszereinek változása nem érinti, nem érintheti. Valamennyi állami horgászjegy forgalmazó arra törekszik majd, hogy gondok nélkül ki tudja szolgálni a horgászokat és az állami horgászjegy váltása ne okozzon időbeli többlet terhet, sem az ügyintéző, sem a jegyet igénylő számára. A program egyik célja az állami jegy váltásától eltiltottak kiszűrése pedig maradéktalanul megvalósulhasson.

Végül, tehát minden horgász továbbra is az egyesületét keresse fel horgászati okmányainak megújítása érdekében és egyesülete már új módon, de a horgász számára remélhetőleg nem észlelhetően szolgálja ki állami horgászjeggyel.

Forrás:MOHOSZ



Comments are closed.