Halászlevek

Bajai Halászlé

Hozzávalók:

Bajai Halászlé
Bajai Halászlé

3 kg hal (75%-a ponyt legyen)
3 fej vöröshagyma
3 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika
4-5 db erős cseresznyepaprika
ízlés szerint só
gyufatészta

Elkészítés:
A megtisztított halat beírdaljuk, besózzuk, végül felszeleteljük. Legalább 1 órát állni hagyjuk. A haltejet, halikrát külön tesszük (ezt nem sózzuk). A vöröshagymát apró kockákra aprítjuk.

A kockára vágott hagymát és a halszeleteket beletesszük az edénybe, felöntjük vízzel (kg-onként 1,1 literrel). Erős lángon főzzük, hagyjuk forrni, miután habját elforrta, szórjuk bele a pirospaprikát. Az ikra és a haltej 15-20 perc elteltével kerüljön az edénybe, a cseresznyepaprikával együtt. A halhús forrásától számított 30 perc múlva kész a halászlé. A gyufatésztát (legjobb, ha házi készítésű!) sós vízben kifőzzük. A halszeleteket külön edénybe szedjük. A lét ízlés szerint a tésztára öntjük, vagy külön tálaljuk.

———————————————————————————————————————————————

Bográcsos Halászlé

Hozzávalók:

Bográcsos Halászlé
Bográcsos Halászlé

1-1,5 kg konyhakész ponty szeletelve
50 dkg ikra
25 dkg halzsír
2-3 evőkanál halsűrítmény
2 db halászlékocka
2 db közepes nagyságú vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 teáskanál tört chilipaprika
1 evőkanál zsír
0,5-1 dl jó minőségű vörösbor
2-3 evőkanál pirospaprika

Elkészítés:
Bográcsba teszem a zsírt, a halzsírt, a megtisztított és vékony szeletekre vágott vöröshagymát, kissé párolom, majd csipetnyi sóval és az őrölt pirospaprika felével megszórom. Felöntöm kb. 0,5-1 dl vízzel, hagyom felforrni, és zsírjára sütöm /ezáltal a paprika megtartja szép piros szinét/.

A tűzről levéve hozzáadom az előzőleg már besózott halszeleteket, az ikrát, a paradicsomot és a paprikát, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, beleöntöm a bort, hozzáadom a sűrítményt és a leveskockát, újra felforralom, rászórom a maradék őrölt paprikát, lassú forralással, a bográcsot csak rázogatva készre főzöm kb. 20 perc alatt.

Friss fehérkenyérrel és a főzéshez is használt borral kínálható, mivel a mondás szerint nem jó a hal harmadik vízében:D…



Comments are closed.