Halételek Csukából

Almás Csuka

Hozzávalók:

Almás Csuka
Almás Csuka

1 db csuka
50 dkg alma
1 pohár tejföl
1 kanál paradicsompüré
citromlé
2-3 evőkanál liszt
étolaj
porcukor

bors
vaj

Elkészítés:
A halat szeletekre vágjuk. Ciromlével meglocsoljuk, besózzuk, borsozzuk, azután 30 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

Fél óra múlva megforgatjuk lisztben a csukát, és forró olajban megsütjük.

1 almát félreteszünk, a többit meghámozzuk, lereszeljük. Összekeverjük tejföllel és porcukorral, sóval, borssal, citromlével ízesítjük.

Egy kivajazott tálba beletesszük a haldarabokat, ráöntjük a szószt. 180 C-fokon kb. 25-30 pecig sütjük. Tálaláskor almadarabokkal díszítjük.
——————————————————————————————————————————————–

Csuka Tormamártással

Hozzávalók 4 személyre:

Csuka Tormamártással
Csuka Tormamártással

1 szép nagy csuka (vagy kilónyi fehér húsú tengeri hal)
1 kávéskanál cukor
1 babérlevél
néhány szem fekete bors
néhány szem szegfűbors
A tormamártáshoz:
5 dkg vaj, vagy Rama
5 dkg liszt
1 kisebb szál friss torma (1 evőkanál reszelt torma)

Elkészítés:
A csukát gondosan megtisztítjuk. A friss tormát meghámozzuk, lereszeljük.
A halat egészben, a fejével együtt, annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. A főzőlébe beletesszük a cukrot, a babérlevelet, a borsot, a szegfűborsot, és literenként 2 kávéskanálnyi sót adunk hozzá. A halat – forrástól számítva – lassú tűzön 5 percig főzzük. Mikor megfőtt, kiemeljük (a főzőlevet nem öntjük ki), megtisztítjuk a szálkáktól, apró darabokra vágjuk, és melegen tartjuk. A főzőlevet átszűrjük.

A tormamártás
Felforrósítjuk a vajat, világosra pirítjuk benne a lisztet, és felöntjük 1/2 l halfőzőlével (vagy ugyanennyi húslevessel, kockából). A reszelt tormával és ízlés szerinti mennyiségű sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. A haldarabokat tálalóedénybe tesszük, és mártással leöntve tálaljuk. Párolt rizst vagy petrezselymes burgonyát kínálhatunk hozzá.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 909 kcal



Comments are closed.